Kā izvēlēties īsto audio kabeli?

Kādus kabeļus un konektorus izvēlēties?

Viedokļi par to, cik liela loma mājas audio aparatūrā ir savienojošajiem kabeļiem, dažādu lietotāju vidū stipri atšķiras. Vieni uzskata, ka pilnīgi pietiek ar vienkāršiem un lētiem savienojumiem, turpretī citi sava mājas audio/video kompleksa savienošanai ir gatavi ziedot vairākus desmitus un pat simtus, tūkstošus eiro.

Kā jau daudzviet šajā pasaulē, arī šajā ziņā optimālais risinājums ir kaut kur pa vidu.
Lai saprastu, kāpēc ir vērts padomāt par audio kabeļu kvalitāti, būsim spiesti nedaudz iedziļināties fizikā.
Jebkuru vadītāju kā materiālu raksturo īpatnējā pretestība. Jo mazāka īpatnējā pretestība, jo labāks vadītājs un mazāka tā pretdarbība plūstošajai strāvai.
No mūsdienās lietojamajiem vadītājiem vismazākā īpatnējā pretestība ir sudrabam, seko varš, zelts, alumīnijs un alva, arī varš nelielās cenas dēļ ir kļuvis par vispopulārāko kabeļu materiālu.
Pieslēdzot audio aparatūru, būtu jāvadās pēc principa – signālam pa tam norādīto ceļu ir jāvirzās maksimāli netraucēti un neizkropļoti.
Secinājums: to var nodrošināt lietojot pareiza materiāla un šķērsgriezuma kabeļus.
Nākamais parametrs, kas nosaka vadītāja pretestību, ir tā šķērsgriezums.
Jo mazāks šķērsgriezums, jo lielāka ir vada pretestība elektriskajai strāvai.
Starpbloku analogie kabeļi savieno analogās izejas ar analogajām ieejām.
Sadzīves audiotehnikā tie ir RCA tipa konektori.
Arī šajā ziņā prasīgāki lietotāji neatturēsies no tādas greznības un nomainīs aparatūrai līdzi nākošos parastos tievos kabelīšus ar ekranētiem vai dubultizolētiem pītajiem kabeļiem.

Turīgākie lietotāji, lai iegūtu augstāku kontakta kvalitāti, izvēlēsies apzeltītus (24 karāti) RCA konektorus.Kabeļu izvēlei ir jāsaskan ar izraudzītās aparatūras līmeni.

Ir viedoklis, ka kvalitatīviem kabeļiem būtu ieteicams ieguldīt ap 10% no kopējām aprīkojuma izmaksām.

Tā pareizību drīkst apstrīdēt ikviens, taču par nevīžīgu būtu jāuzskata četru ciparu vērtu tehniku saslēgt pēc principa “tā lai skan” un noteikti nav arī jēgas “to lēto” atskaņotāju pievienot pastiprinātājam, izmantojot apzeltītus konektorus vai sudraba vadus.

Mini Jack 3,5 mm

Tiek izmantots ļoti plaši, piemēram: savienojot telefonus, austiņas, planšetes, datorus, kā arī tiek izmantots kā saucamais ”AUX” konektors.

-Stereo Mini jack

-Mono Mini Jack

Jack 6,5 mm

Arī tiek izmantots ļoti plaši, piemēram: Lai savienotu dažādu veidu audio tehniku sākot no mikserpults,sintezatoriem,bungu mašīnām utml.

-Stereo Jack

-Mono Jack

XLR Male

Tiek bieži izmantots vokālistu pulkos, nodod skaņas signālu no mikrofona tālākajai apstrādei mikserpultī utml.

XLR Female

Kā arī iepriekšējais XLR konektors, šis ir cieši saistīts ar vokalistu ikdienu, bet saņem skaņu no ienākošā signāla.

RCA

Šis konektors noder katram mūziķim, jo tiek ļoti plaši izmantost dažāda veida mūzikas aprīkojuma un tehnikas saslēgšanai, sākot no vinila atskaņotājiem līdz pat CDJ utml.

MIDI Analogs

 

Zīmoli

Visi zīmoli

Tu pievienoji jaunu produktu grozā Skatīt grozu

Mums ir cepumi! Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat mūsu sīkdatņu lietošanai. Uzziniet vairāk par Sīkdatņu izmantošanas politika