7 Padomi Izvēloties Mainīt DAW’us

PLāno mainīt savu darba staciju ? 7 padomi, pirms pārej uz citu DAW’u!

1.Padomā, ko vēlies panākt!

DAW’i  (Digital Audio Workstation) atšķirās ar funkcijām – stiprajām pusēm, sarežģītību un protams, pielietojumu!
Pirms tu pārej uz citu DAW ir jāsaprot, vai jaunā platforma ir vispiemērotākā Tev. Pieņemsim Pro Tools tiek izmantots visā pasaulē starp lielām ierakstu studijām, kurā tiek galvenokārt strādāts ar audio celiņiem.
Lielu popularitāti mūsdienās ieņem Presonus sniegtais Studio One, pie kura izstrādes strādā inženieri no Cubase.
Šis trijnieks: pro Tools, Cubase, Studio one noteikti ir ierakstu studijām, kas veic grupu/instrumentu ierakstus, miksē vairākus simtus celiņus un nodarbojās ar post-production!

Ja Tu esi mūzikas producents – jaunpienācējs, tad noteikti esi jau dzirdējis par tādām programmām, kā:
Ableton Live – Visintuatīvākais DAW’s – audio, video, un protams MAX4Life t.i. sava unikālā instrumenta programmēšana. Mūsuprāt populārākais un iespējām bagātākais daw’s uz doto brīdi!
Logic Pro- Apple oficiālais produkts ar daudzu desmitu garu vēsturi. Tīkams dizains un viegli saprotams.
FL Studio – Noteikti populārākais starp Hip-Hop un citu mūsdienu aktuālāko žanru programmām. Viens no vislielāko lietotāju skaitiem tieši izmanto FL Studio.
Reason – Komplicēts, bet iespējām bagāts un iedvesomojošs DAW, kas prasa iepriekšējo pieredzi saistībā ar daw vai mūzikas iekārtām.
Bitwig Studio – Ļoti līdzīga dizainā ar Ableton Live, bet tā ir likumsakarība, jo daži Ableton inženieri aizgāja no ABleton un izveidoja savu DAW. Ir apveltīts ar daudzām jaunām/citām iespējām, kas nav nevienā citā augstākminētajā programma. Vērts iepazīties ar demo.
Garage Band –

 

, bet ja Tu vairāk nodarbojies ar MIDI, tad piemērotāka būtu Reason vai Digital Performer. Savukārt ja Tavs lauciņs ir video vai spēles, tad labāk būtu izmantot Vegas Pro vai Nuendo, kas ir optimizētas tieši priekš video.

Protams nav sliktu programmu, tāpēc ir jāizvēlas, kura labāk patīk Tev, un vienmēr var izmantot vairākas programmas reizē.

2.Uztaisi backup priekš Macrokeys vai shortcutiem

Pirms maini DAW, pārliecinies ka esi uztaisījis screenshot ar saviem Macrokeys (tie parasti ir pie ‘preferences’). Piestrādājot un pārrakstot Macros palīdzēs iejusties jaunajā programmā un palīdzēs pie tās ātrāk pierast.

3.Importē FX chains

Nekas nav tik kaitinoši, kā satrast ka Tev nav vajadzīgās FX chains uzsākot jaunu projeku. Viens veids kā saglabāt savus mīļākos iestatījumus ir uztaisot screenshotu. Bet daudz vieglāk būtu atvērt jaunu projektu (session) ‘vecajā’ DAW un salikt savus presets uz atsevišķiem trakiem un tad eksportēt visu kā OMF vai AAF failu. Tad vajag importēt to uz jauno DAW un inveidot jaunas FX ķēdes no trakiem, kas ir saglabāti.

4.Izmanto AATranslator vai Bounce Out Stems lai pārvērstu projektus? (convert sessions)

Kādreiz pienāks brīdis, kad gribēsies failu no izsenās “Jāņa ballīte #36”. Lai nebūtu jāmokās ar failu formātiem var izmantot AATranslator, kas ir (maksas) programma, kas var pārveidot vecos failus, dažādos DAW formātos. Sākumā $59–$199 cena var likties liela, bet ja nepieciešamas pārvieidot daudzus failus tad tā var atmaksāties, ietaupot laiku un galvassāpes.

Protams, ka AATranslator nav perfekts. Vienīgā perfektā metode ir bounce out stem tracks with FX, along with tempo maps, then import to your new DAW as standard audio files.

5.Iemēģini jauno DAW, pirms pieņem projektu no klientiem

Ir nepieciešams brīvajā laikā iemēģināt programmu un saprast kā tā darbojas, piemēram, izveidojot pāris personīgos projektus, vai vienkārši visu izmēģināt, lai nesanāktu starpgadījimi, kad klients samaksā naudu, bet laikā nesaņem pasūtīto. Tāpēc ir labi sākt lēnām un vienkārši, gluži kā ar palīgritenīšiem, lai nenokristu no velosipēda 🙂

6.Skaties video

Viens no vislabākajiem veidiem, kā saprast un apgūt jauno DAW ir skatīties, kā citi to izmanto. Youtubā mūsdienās vai atrast visu, ieskaitot pamācības par jauno programmu.It īpaši noder ražotāju kanāli, jo daudzi no ražotājiem liek video par savu produktu.

Ir arī website- lyda.com, kur var atrast dažādas pamācības augstā līmenī.

7.Izlasi pamācību/manual

Lielākajai daļai no DAW internetā ir pieejami manuāļi, kuros var atrast atbildes uz visiem jautājumiem un neskaidrībām.

Zīmoli

Visi zīmoli

Tu pievienoji jaunu produktu grozā Skatīt grozu

Mums ir cepumi! Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat mūsu sīkdatņu lietošanai. Uzziniet vairāk par Sīkdatņu izmantošanas politika