Kā kļūt par DJ: iesācēja rokasgrāmata nepieciešamajai programmatūrai, rīkiem un metodēm

Kādreiz, ja tu vēlejies kļut par dīdžeju, tev vajadzētu divus turntables un mikseri. Tev būtu arī jaiegulda daudz laika, lai iemācītos visas dīdžeju tehnikas un metodes. Digitālās dīdžeju tehnoloģijas pilnībā mainija šo procesu, padarot to vienkāršāku un pieejamāku.

KĀDA PROGRAMMATURA TEV IR NEPIECIEŠAMA?

Pēdējos desmit gadus dīdžeju programmatūras tirgū vada divi galvenie ražotāji: Traktor, no Native Instruments un Serato. Lai gan šo lietojumprogrammu izskats, izjūta un stils atšķiras, tās patiesībā ir diezgan līdzīgas, ar savām spējām. Vienīgā nozīmīgā iezīme, kas nav sastopama abās programmās,ir Traktora Stem deck. Stems ir Native Instruments izstrādāts mūzikas atskaņošanas veids, kurā lietotāji var iegādāties mūziku, ko var atskaņot četrās atsevišķās daļās – parasti vokālos, basos, bungās un melodijās -, kuras var jaukt un mainīt atsevišķi. Native Instruments ir bezmaksas aplikācija, kuru producenti var izmantot, lai pārvērstu savus ierakstus par Stems, dodot producentiem iespēju radoši izmantot savu mūziku.

Serato Play – Thomann UK

Traktor Pro 2 un Serato DJ Pro maksā līdzīgi, pirmais — 99 eiro, otrais 99. Serato piedāvā bezmaksas versiju, Serato DJ Lite, kam ir ierobežota funkcionalitāte, taču tam ir visi nepieciešamie rīki, lai sāktu darbu un apgūtu pamatus. Traktor var lejupielādēt bez maksas un izmantot demo režīmā, bet tikai 30 minūtes vienlaikus.

Bez šīm divām ir arī citas iespējas, no kurām daudzas piedāvā līdzīgu funkcionalitāti par izdevīgāku cenu. Vislētākajā spektra galā Mixxx. Tā ir ne tikai bezmaksas , bet arī open source, un to var izmantot arī Linux operētājsistēmās (Traktor, Serato ir tikai Windows vai OS X). Algoriddim Djay Pro un Cross DJ, no franču izstrādātāja Mixvibes, arī ir iespēja, katra cena ap 50 eiro.

Beidzot ir vērts padomāt par Ableton Live. Tehniski Live nav dīdžeju aplikācija, bet gan digitālā audio darbstacija (DAW). Tas nozīmē, ka tā galvenokārt ir veidota kā instruments mūzikas producēšanai, nevis tā atskaņošanai. Tomēr tā ir lielisks alternatīvs rīks digitālajam dīdžejam. Tā var sinhronizēt ierakstus, sajaukt vairākus kanālus un paraugus un iegūt daudz efektu. Tās galvenais trūkums ir DJ-draudzīga ierakstu organizēšana. Ja vēlaties producēt, kā arī to atskaņot mūziku, tā piedāvā visus nepieciešamos rīkus vienuviet.

Nevari izlemt vai lietot Abletone? Noskaties šo

VAI TEV IR NEPIECIEŠAMA PAPILDU APARATŪRA?

Tehniski jums nav nepieciešams nekas cits kā dators, lai varētu izmantot kādu no iepriekš minētajām lietojumprogrammām, un tas varētu būt labākais veids, kā sākt darbu. Izmantojot peli un tastatūru, varat iepazīties ar programmatūru un noskaidrot, kā to izmantot, pirms tērējat naudu papildu aparatūrai.

Tomēr, ja vēlaties vairāk par to, kā spēlēt mājās, jums būs jāiegulda dažas papildu iespējas. Jums ir nepieciešams vismaz audio interfeiss. Jebkurai kluba vai mājas ballītei draudzīgai skaņas sistēmai būs nepieciešama pienācīga kvalitāte ar lielu jaudu, un datora iebūvētā izvade nebūs piemērota darbam. Turklāt, ja vēlaties izmantot savas programmatūras cue funkciju, kas ļauj pārraudzīt ierakstu ar austiņām, neatskaņojot skaļruņos, ir nepieciešams interfeiss ar atsevišķu austiņu izeju.

Pāris audio interfeiss piedāvājumi:

Audient iD4 – Desktop tipa, uzticama kvalitāte.

http://tstudio.cf/shop/audio-interfaces/audient-id4/

Roland Rubix 24 – kompresors vai limiters uz mikrofona kanāla. Ground loop un citas unikālas iespējas.

Roland Rubix 24 USB

Ir liela iespēja, ka jūs gribēsiet paņemt arī kontrolieri. Lai gan lielāko daļu programmatūras var vadīt ar peli un tastatūru, tas drīzāk ir kā strādāt birojā, nevis kontrollēt deju grīdu, un tas, visticamāk, būs pārāk nepiemērots, lai to varētu izmantot gludām kombinācijām vai efektiem. Dīdžeju kontrolieri ir visās formās un lielumos, sākot no lētas un pārnēsājamas līdz tādiem kā Pioneer flagship RZ, kas faktiski ir pilna līmeņa dīdžeju kabīne, kas sabāzta vienā aparatūrā.

Labā ziņa ir tā, ka daudzi kontrolleri ietver audio interfeisus, kas nozīmē, ka nav vajadzības abus pirkt atsevišķi. Plaši runājot, visi kontrolieri piedāvā arī dažādus mikseru vadības pultis, jūgriteņus un veiktspējas paliktņus, ko parasti izmanto priekš looping, beat slicings, sampling. Taču ne visiem dīdžejiem tie visi būs vajadzīgi.

Video minētie kontrollieri:

Pioneer DDJ-200

Pioneer DDJ-400

KAS IR “DIGITĀLĀ VINILA SISTĒMA”?

Digitālajām vinila sistēmām ir daudz vārdu. Tos bieži dēvē par DVS, bet dažām lietojumprogrammām ir sava zīmola tehnoloģijas versija, piemēram, Traktor Scratch. Lai kāds arī būtu nosaukums, visi dara gandrīz vienu un to pašu – ļauj dīdžej aplikāciju kontrolēt ar tradicionālākiem CD līdzekļiem vai turntable.

Kāpēc šo izmantot? Visbiežāk to izmanto dīdžeji, kas ar savu digitālo mūziku vēlas izmantot turntable tehniku, piemēram, scratch. Tomēr ir citi iemesli, lai apsvērtu DVS iestatīšanu. Ja tev jau pieder turntable komplekts un vēlies pārlēkt uz digitālo pasauli, nezaudējot vinila sajūtu, DVS sistēma var būt tev domāta.

Video par DVS, un uzzini vai tev piemērotaks ir kontrollieris vai DVS.

Ieteikumi:

http://tstudio.cf/shop/top-sellers-web/pioneer-plx-500-djm-250-mk2/

NO KURIENES IEGŪT MŪZIKU?

Visas galvenās dīdžej programmas var atskaņot mūziku ierastos formātos, piemēram, MP3, WAV, FLAC vai AIFF, kas nozīmē, ka jums vajadzētu būt iespējai izmantot savu esošo kolekciju.

Tomēr viena lieta, ko vērts apsvērt, ir jūsu failu kvalitāte. Liela daļa mūzikas, kas iegādāta, izmantojot digitālos tirgotājus, piemēram, Amazon vai iTunes, vai izvilkta no kompaktdiskiem, ir sliktākā formātā, piemēram, MP3, kas nozīmē, ka tā ir saspiesta, lai samazinātu faila lielumu. MP3 tiek veidoti ar dažādiem kvalitātes iestatījumiem, ko norāda bitu pārraides ātrums kilobaitos sekundē (kb/s). iTunes un Amazon mūzika parasti ir 256 kb/s, kas lieliski skan austiņās vai mājas stereosistēmā, bet var skanēt “plakani”, ja tiek atskaņots skaļi spēcīgā sistēmā .

Labākais risinājums ir pieturēties pie dīdzējošanas ar failiem formātā, piemēram, WAV vai FLAC, vai vismaz izmantot MP3 ar visaugstākajiem kvalitātes iestatījumiem 320 kb/s. Ja šaubāties, izmēģiniet savas dziesmas, izmantojot pieklājīgu skaņu sistēmu, pirms atskaņojat tās publiski!

Ir vairāki dīdžejiem specializēti lejupielādes veikali, kas pārdod mūziku augstākās kvalitātes formātos. Beatport ir pašlaik viens no labākajiem, bet citi, piemēram, Juno Download, Bleep, Boomkat vai Traxsource, arī der. Tāpat kā dziesmu kvalitāte, to izmantošanas priekšrocība ir tā, ka tās organizē un uzskaita mūziku tādā veidā, kas ir noderīgs dīdžejiem, bieži sniedzot informāciju, piemēram, dziesmas tempu, mūzikas atslēgas vai tās žanru.

Vai vēlies lejupielādēt ierakstus bez maksas? Meklē savus iecienītākos mūziķus pakalpojumā SoundCloud. Jūs, visticamāk, atradīsiet pietiekami daudz (pilnīgi likumīgu) brīvo tiesību, lai jūs varētu tos lietot.

KĀ ORGANIZĒT UN SAGATAVOT SAVU MŪZIKU?

Var dzirdēt dīdzējus runājam par digitālās mūzikas “sagatavošanu” pirms uzstāšanās. Tas nozīmē mūzikas importēšanu izvēlētās dīdžeju programmatūras bibliotēkā, lai to varētu analizēt. Lielākā daļa programmu, kas tiek importētas, izveidos ieraksta ritmu un atslēgu un piešķirs tai hronometrāžas režģi, kas ir tas, ko lietojumprogramma izmanto, lai sinhronizētu vienu ierakstu ar citu.

Analīzes algoritmi modernajā programmatūrā parasti nodrošina pienācīgu darbu, proti, darbojas ar vairāk “stingrām” deju mūzikas iespējām. Taču vienmēr pārbaudiet ierakstus, pirms tos atskaņojat publiski, jo programmatūra dažkārt var nedaudz nepareizi novērtēt ritmu vai arī apjukt par to, kur ir pirmais ieraksta sitiens. Jebkura laba DJ lietojumprogramma piedāvās rīkus šo kļūdu labošanai.

Ieteikumi

Dziesmu sagatavošana var būt saistīta arī ar mūzikas klausīšanos un atzīmju piešķiršanu, pamatojoties uz noskaņu vai žanru, un, iespējams, atskaņošanas sarakstu veidošanu. Mēģini veidot dziesmu sarakstus dažādām komplekta daļām, piemēram, “kulminācijai” vai “iesildīšanai”.

Daudzas dīdžej programmas ļauj arī pievienot ierakstu punktus. Tie ir marķieri, kas “kulminācijai”, pārrāvumam vai varbūt vokālam, kuru, iespējams, vēlēsies uzmest uz cita ieraksta.

Kā dīdžeji organizē savas mūzikas bibliotēkas

Šādi ir mani pamata padomi, kā kļut par DJ. Ceru, ka šis blogs tev palīdzēja, un neaizmirsti, ka T studio komanda vienmēr ir gatava konsultēt tevi par jebkādiem ar mūzikas tehnniku saistītiem jautājumiem.

Pieseko mūsu sociālajiem tīkliem, lai saņemtu jaunumus par SynthLab pirmais!

Facebook  Instagram

Venmēr  gaidam tevi ciemos pie mums Ģertrūdes iela 2, Rīga

 

Zīmoli

Visi zīmoli

Tu pievienoji jaunu produktu grozā Skatīt grozu

Mums ir cepumi! Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat mūsu sīkdatņu lietošanai. Uzziniet vairāk par Sīkdatņu izmantošanas politika